Sosisli Talaş Böreği |
Saniye Ablanın eline sağlık,bu böreği yıllar önce yedim ama tadını hiç unutamadım.Değişik börek içleri arayışımda denedim,sonuç mükemmel oldu.Böreğin en önemli özelliği bol yufka-az iç malzemesi değil,her lokmada,her köşede zengin iç harcının enfes tadına varmak.Sosisin hatırına çocuklara bezelye,havuç arada yedirilmiş de oluyor.Sosis kullanmak istemeyenler kıyma ile de deneyebilirler.
Malzemesi:
- 6 yufka
- 1/2 kilo sosis
- 1 paket dondurulmuş garnitür(bezelye-havuç-patates)
- 250 gram mantar
- 2-3 kırmızı biber
- 1 kaşık salça
- Tuz,karabiber,isot
- Mantarı sotemek için 1 kaşık tereyağ
- Sosisleri pişirmek için 2-3 kaşık sıvı yağ
- Yufkaları ıslatmak için 1 su bardağı su,1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı
- Böreğin üstü için biraz susam
Yapılışı:
Önce mantarları ayıklayıp ince ince ve yassı doğrayıp tereyağında hızla soteliyoruz.Suyunu salmadan hafifçe pişmesi gerek.Suyunu salarsa çorbalara ekliyorum.Pazardan mantar alıp ayıklayıp tereyağında soteledikten sonra parçalara ayırarak sakladığım için sadece dolaptan 1 parça hazır mantar çıkarıyorum.
Sosisleri ince ince dilimleyip salça ve sıvı yağda çok az soteleyip mantarı ve garnitürü ekliyoruz. Kırmızı biberleri ince ince kıyıp karıştırıyoruz.Baharatları ayarlıyoruz.
Yufkayı bütün olarak yayıp su-yağ karışımıyla ıslatıp iki ucu karşılıklı birbirine değecek gibi bir araya getiriyoruz,sonra diğer iki ucu.Böylece tam bir kare elde ediyoruz.Bu kareyi dörde bölüp börek içini koyup mektup zarfı gibi kapatıp kapatılan kısmı alta getiriyoruz.Bohça şeklindeki böreğin nasıl katlandığını en güzel çizimlerle görmek isterseniz Mutfakta Bir Mimar'a tıklayabilirsiniz.Bir yufkadan 4 adet börek çıkıyor.Böreklerin üstüne yumurta sarısı sürüp susam serpip fırına veriyoruz.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder