Patlıcan Çığırtma |
Kayın biraderim Sedat Ağabeyin pişirdiği, tadı damağımda kalan Bergama yöresine ait yöresel bir yemek patlıcan çığırtma.
Malzemeler:
- 1 kilo ince patlıcan
- 1 kilo domates
- 1 baş sarımsak
- Sızma zeytinyağı
- 7-8 köy biberi( acıyla aranız varsa 7-8 sivri biber)
Önce patlıcanları alaca soyuyoruz.Kesme tahtası üstünde sivri uçlu bıçakla yukarıdan başlayıp aşağı uca kadar dönerek spiral çiziyoruz,patlıcanı koparmamaya özen gösteriyoruz.Baş parmak kalınlığındaki aralarla çiziklerin birbirine paralel olmasına dikkat ediyoruz;2.fotoğrafta görüntülemeye çalıştığım gibi.Soyduğumuz,ince dilimlere ayırdığımız 1 baş sarımsağı patlıcanın çiziklerinin içine yerleştiriyoruz.Yayvan teflon veya seramik tencerede zeytinyağında patlıcanları kapalı kapakla kızartıyoruz.Kızartmadan çok yağda çevirmek demek daha uygun.Zeytinyağı bitip yemeğe adını veren ses tencereden gelince patlıcan yanmadan zeytinyağı ekliyoruz.Patlıcan renk değiştirince,ezilmeden tencereden çıkarıp ince doğranmış biberleri soteliyoruz.Biberi çok sevdiğim için fazla kullanıyorum.Biber miktarı zevke göre azaltılabilir.Küp küp doğranmış domatesleri ekleyip biraz domates pişince patlıcanları tencereye ekleyip sosu içine çekmesi ama patlıcanların parçalanmaması için kısık ateşe alıyoruz.Tuzunu ayarlıyoruz.Sıcak,ılık veya soğuk tüketilebilir.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder