15 Aralık 2015 Salı

Mercimekli Narlı Kısır

mercimekli narlı kısır
Mercimekli Narlı Kısır
 Bir çay sofrasında misafir ağırlarken nasıl bir bulgur salatası yapabilirim diye uzun süre düşünürüm,bir de nasıl bir börek olmalı diye.Tatlıyı, diğer salataları,zeytinyağlıyı seçmek daha kolay gelir.Narlı mercimekli kısır,lezzetinTürk damak tadına uygun olması yanında narların kıtır kıtır çiğnenirken.mercimek ve bulgurun uyumuna farklı bir dokunuş getirdiği sıradışı bir tat.İster acı,ister ekşi ağırlıklı,ister çok yeşillikli yapmak seçiminize bağlı.

 Malzemeler:
  • 1 su bardağı ince kısırlık/çiğ köftelik bulgur
  • 1 su bardağı(200 ml) yeşil mercimek(haşlanmamış hali)
  • Yeşil mercimeği haşlarken 1 tatlı kaşığı sirke ve toz şeker
  • 2-3 soğan veya 1 demet ince kıyılmış yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 limon
  • 1 çay bardağı(100 ml) zeytinyağı
  • Tuz,isot,karabiber,köfte baharı,kimyon,toz kişniş,kuru reyhan vs.istediğiniz baharatlar
  • İstenirse nar ekşisi
  • 1 adet nar
Yapılışı:

 Yeşil  mercimek önceden ıslatılır.Haşlanır.Yeşil görünümünü kaybetmemesi için haşlama suyuna sirke,tadının belirginleşmesi için toz şeker eklenir.Renginin koyulaşmaması için haşlanır haşlanmaz suyu dökülür.Bulgur üstünü geçecek kadar kaynar su dökülerek ıslatılır.Bulgur kabarınca baharatları ayarlanır.Beyaz soğan veya yeşil soğan çok ince kıyılır.Bulgura eklenir.Mercimek ve arta kalan malzemenin tamamı bulgurla karıştırılır.Tane narlar üste serpilir.Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: