9 Ocak 2016 Cumartesi

Pizza Tadında Sosisli Börek



 Nostaljik bir börek benim için sosisli tepsi böreği.Mis gibi kekik kokusu burnu okşayan, bol salçalı sosu yufkaların içine işlemiş her lokmadan sosisler fışkıran enfes bir börek.Çocukların kapıştığı büyüklerin sosisli pizzaya benzettiği bir tepsinin silsüpür olduğu...Köy biberlerinin sosisin hatırına çocuklara yutturulduğunu da unutmayalım.
 Ne zamanki sosis vs.etlerin zararları çok konuşuldu anlatıldı,yavaş yavaş uzaklaştı bu lezzet sofralardan özlemle anılmaya başlandı.
 Pratik bir tepsi böreği tarifi olduğundan içi veya tamamı geceden hazırlanabilir. Ertesi gün fırına verilebilir.

 Malzemeler:

  • 6 adet yufka
  • 3 yumurta
  • 2,5 su bardağı(500 ml) süt
  • 1/2 su bardağı(100 ml) sıvı yağ
  • 2-3 domates rendesi veya 1 su bardağı dolusu konserve domates
  • 1/2 kg sosis
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Çok az kekik,karabiber,tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 avuç dolusu köy biberi(8-10 adet)
 Yapılışı:
Önce sosisler ve köy biberleri ince ince doğranır.Tavaya çok az yağ dökülüp biberler sotelenir.Rende domates veya domates konservesi katılır.Salça eklenir.Domatesin kokusu ve salçanın çiğliği geçip kıvam aldığında sosisler katılır.Kaynar su eklenir.Baharatları ayarlanır.Sosislerin fırında tekrar pişeceği düşünülerek çok pişirilmez.

 Yağlanmış fırın tepsine 3 kat yufka yerleştirilir.Ara kata sosisli karışım eşit şekilde yayılır.Kalan 3 yufka da yayılarak servis edilecek şekilde dilimlere kesilir.3 yumurta,500 ml süt ve yarım bardak sıvı yağla börek sosu hazırlanır.Çırpılıp üstüne dökülür.Çekmesi için en az 1 saat bekletilir.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.Sıcak ikram edilir.Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: