10 Eylül 2015 Perşembe

Menemen Konservesi


menemen konservesi
Menemen Konservesi
 Menemen konservesini öğreten arkadaşım Rahime'ye teşekkürlerimi bir kez daha iletiyorum.Menemen konservesi evde başlıca bereket kaynaklarından biri.Hiç yemek mi yok,hemen menemen konservesi açılır,1-2 yumurta katılır, tamam.Bol domatesli olduğu için,biraz kekik,fesleğen katılırsa makarna sosu olur.Kuşbaşı ete sos olur.güveç havası verir.Salça tüketimini ve salçayla alınacak katkı maddelerini azaltır.Yemeğin soğanını soteledikten sonra domates rendesinin pişmesi,biberlerin sotelenmesi süresini minumum seviyeye indirir,zaman kazandırır.Yazın lezzetini kışa taşıdığını,hormonlu kış domates ve biberlerini tüketmeye gerek kalmadığını da unutmayalım.

 Benim konserve tencerem 9 kilodan sonra taştığı için bütün ölçülerim 9 kiloya göre.Rahime 2 kilo biber,5 kilo domates olarak ölçü verdi,ilk seneler bu şekilde hazırladım.Sonra kırmızı biber de katmaya başladım.Kırmızı biber lezzete lezzet kattı,sanki biber salçası eklenmiş gibi.

 Malzemeler:
  • 1 kilo kırmızı kapya biber
  • 6 kilo yumurta domates
  • 2 kilo köy biberi
  • 9  silme yemek kaşığı turşu tuzu(yani 1 kilo sebzeye 1 silme yemek kaşığı turşu tuzu)
Yapılışı:

 Önce bütün sebzeler yıkanır.Zirai ilaç kalmasın diye ıslatılıp bekletilir.Köy biberlerinin başı kesilir, tohumları çıkarılır.Domatesler iri parçalara bölünerek mutfak robotuna atılır.Bence en zor kısmı kırmızı biberi sıcak suda haşlayıp kabuklarını çıkartmak.Tencereye önce robottan çekilen domatesler konur,biraz pişince robotton çekilen köy biberleri eklenir.En son robottan  çekilen kabukları soyulmuş kırmızı biber eklenir.Tuzu verilir.Biber çok pişip dağılmadan kavanozlar doldurulmaya başlanır.Kapağı kapatılıp ters çevrilir.Ertesi gün soğuyunca düz çevrilir.Pratik konserve yapımı yazıma konserve yapımıyla ilgili detaylar için bakabilirsiniz.Afiyet olsun.

2 yorum:

resim defterimm dedi ki...

Ellerinize sağlık :)

Şebboy Çiçeği dedi ki...

Teşekkür ederim.