16 Ağustos 2015 Pazar

Pratik Konserve Yapımı

 Konserve aslında derin bir kapta konserve kavanozlarının dakikalarca kaynatılmasıyla yapılan zahmetli bir iş.Her konuda pratik olmak zorunda kalan ev kadınları farklı metodlara yöneliyor.Ben de Rahime'den öğrendiğim şekilde konserve hazırlıyorum.
  • Konserve kavanozları temiz olmalı.
  • Konserve kapakları ilk kez kullanılacak yeni kapak olmalı.
  • Kavanozlara konserve edilen malzeme konulurken ocakta kaynamaya devam etmeli(Sıcağa hiç dayanamadığım için mutfak havlularıyla tutup kapaklarını kapatıyorum.).
  • Ağzına kadar taşmak üzere doldurulan kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilmeli.Kavanozlar beklemeden tek tek kapatılmalı.
  • Ertesi gün bütün kavanozlar soğuduktan sonra kavanozlar düz çevrilmeli.
  • Kavanozların  kapakları içe vakum yapıyorsa,yani çökükse tamamdır.Ancak içe değil dışa doğru yükselen kapak varsa o kavanoz tutmamıştır,hemen kapak tekrar sıkılmalı,öncelikli olarak tüketilmeli.3-4 gün düz çevrilen kavanozların sızdırıp sızdırmadığı gözlemlenmeli.Menemen,domates gibi konservelerde sorun olmasa da bamya,biber kızartması konservelerinde,ajvarda,kahvaltılık sosta  gözlemlemeye gerek var.
  • Kavanozlar direkt güneş almayan bir yere kaldırılır.
  • Kapağı açılıp tamamı bitmeyen konserveler  buzdolabında 2-3 gün tazeliğini korur.

Hiç yorum yok: