Konserve aslında derin bir kapta konserve kavanozlarının dakikalarca kaynatılmasıyla yapılan zahmetli bir iş.Her konuda pratik olmak zorunda kalan ev kadınları farklı metodlara yöneliyor.Ben de Rahime'den öğrendiğim şekilde konserve hazırlıyorum.
- Konserve kavanozları temiz olmalı.
- Konserve kapakları ilk kez kullanılacak yeni kapak olmalı.
- Kavanozlara konserve edilen malzeme konulurken ocakta kaynamaya devam etmeli(Sıcağa hiç dayanamadığım için mutfak havlularıyla tutup kapaklarını kapatıyorum.).
- Ağzına kadar taşmak üzere doldurulan kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilmeli.Kavanozlar beklemeden tek tek kapatılmalı.
- Ertesi gün bütün kavanozlar soğuduktan sonra kavanozlar düz çevrilmeli.
- Kavanozların kapakları içe vakum yapıyorsa,yani çökükse tamamdır.Ancak içe değil dışa doğru yükselen kapak varsa o kavanoz tutmamıştır,hemen kapak tekrar sıkılmalı,öncelikli olarak tüketilmeli.3-4 gün düz çevrilen kavanozların sızdırıp sızdırmadığı gözlemlenmeli.Menemen,domates gibi konservelerde sorun olmasa da bamya,biber kızartması konservelerinde,ajvarda,kahvaltılık sosta gözlemlemeye gerek var.
- Kavanozlar direkt güneş almayan bir yere kaldırılır.
- Kapağı açılıp tamamı bitmeyen konserveler buzdolabında 2-3 gün tazeliğini korur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder