16 Ağustos 2015 Pazar

Domates Konservesi


domates konservesi
Domates Konservesi

Kışın hormonlu domatesleri almamak için kolları sıvadım.Konserve yapımıyla ilgili detaylar için pratik konserve yapımı yazıma tıklayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 6 kilo Çanakkale domatesi veya yumurta domates adıyla tanınan etli domates
  • 3 kilo yöresel domates(Ankaralı olduğum için)yani Ayaş domatesi
  • Kilo başı 1 yemek kaşığı hesabıyla turşu tuzu toplam 9 yemek kaşığı
Neden 9 da 10 kilo değil derseniz,tencerem bu kadar alabiliyor,yoksa kaynarken taşıyor.

Yapılışı:

 Domatesin küflüsü,eziği,çürüğü vs.atılır.Bol suda yıkanır.Üstündeki ilaç kalıntılarının gitmesi için suda ıslatılır.(Kabuğuna yakın yerde domatesin şifalı etken maddesi 'likopen' daha çok olduğu için kabukları ayıklamıyorum.)Domatesin başı ayıklanıp iri parçalara bölünür,mutfak robotunda çekilir.Dibi tutmasın diye suyla çalkalanmış tencereye aktarılır.Pişerken önce reçel gibi köpükler oluşur,domatesin keskin kokusu yayılır.Arasıra karıştırılır.Yaklaşık 35-40 dakika sonra domates konservesini kullanırken tekrar pişirileceği düşünülerek yemeklik kıvama gelmeden önce kavanozlara doldurulmaya başlanır.Kapağı kapatılarak ters çevrilir.Ertesi gün soğuyunca düz çevrilir.Afiyet ve bereket olsun.

Hiç yorum yok: