29 Ağustos 2015 Cumartesi

Beşamel Soslu Patlıcan Musakka

beşamel soslu patlıcan musakka
Beşamel Soslu Patlıcan Musakka

 Patlıcan musakka vazgeçilmez bir yaz yemeği,yanında pilav ve cacıkla mükemmel bir öğün aynı zamanda.Beşamel sos ve fırınlamak işin içine girince son derece lezzetli davet sofralarını süsleyecek bir tarif ortaya çıkıyor.

 Reflüsü olan biri olarak kızartılmış patlıcanla musakka hazırlayamıyorum.Çiğden hazırladığımda da büyük bir lezzet kaybı sözkonusu.Demokrasilerde çareler tükenmez demişler.Sebze Sote tarifimdeki metodla patlıcanları hazırlıyorum,lezzetten vazgeçmemiş oluyorum.

 Malzemeler:
  • 1,5 kilo patlıcan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ(patlıcan için)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ(kıymalı harç için)
  • 250-300 gram kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2-3 domates
  • Tuz,karabiber
  • İstenirse isot
 Beşamel Sos İçin:
  • 2 su bardağı süt(400 ml)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı silme tuz
  • Beyaz karabiber
  • 1 su bardağı dolusu kaşar veya telli kaşar veya mozeralla rendesi
 Yapılışı:

 Patlıcanlar alacalı soyulur,musakka tarzında olacağı için küp küp ama iri doğranır.Tuzlu suya ıslatılıp acısının çıkması sağlanır.Birkaç kere durulandıktan sonra mümkünse kalın tabanlı döküm tencereye 1-2 diş sarımsak ve zeytinyağı çok az tuzla konulur.Tencere ısınıp yağ şıkırdama sesi gelince ateş kısılır.Arasıra ezmeden patlıcanlar karıştırılır.Diğer taraftan hem kıymalı harç, hem de beşamel sos hazırlanır.Yemeklik doğranmış soğan yağda sotelenir.Kıyma katılır,suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavrulur.Rendelenmiş domates eklenir.Domatesin çiğ kokusu çıkınca baharatları ayarlanır.Patlıcanlar pişince kıymalı harçla karıştırılarak yağlanmış fırın tepsisine dökülür.Üstüne beşamel sos özenle yayılır.Börek ayarında fırına verilir.

 Beşamel Sos Nasıl Hazırlanır? yazımda detayları anlattığım için kısaca değineceğim.Yağda yakılmadan çok az kavrulan una süt eklenir.Karıştırmaya devam edilir.Kaynadığında baharatları ayarlanır.Akıcı kıvamda olması gerek ki fırında kurumasın.
Beşamel sos kızarınca üstüne kaşar vs.rendesi serpilip tekrar fırına verilir.Üstü kızartılır.Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: