17 Mayıs 2015 Pazar

Şerbeti Sütlü Tatlı

serbeti sutlu tatli
Şerbeti Sütlü Tatlı
 Süt şerbetli sünger tatlısı veya süt şerbetli kek olarak da adlandırılan enfes tatlı tarifi karşınızda.Trileçenin en küçük lokantada,simitçide,kebapçıda bile satıldığı günümüzde; sütlü şerbetiyle trileçeye rakip olamasa da ucuza maledilişi ve tutmama olasılığı olmayan kolaylığıyla trileçe çağrışımı yapan bu tarifi denmeyen kalmasın.Şerbetli tatlı mı,pasta mı,yoksa her ikisi de mi ancak tadınca karar verebilirsiniz.
 Şerbeti sütlünün ana kaynağı Cahide Sultan olsa da(belirtmemek kul hakkına girer diye düşünüyorum);ben Fatoşca Tadlar'da görüp denedim.Tabii ki kendi bardak ölçüme çevirmeyi,bütün keklerde yaptığım gibi buna da bir fiske tuz eklemeyi ihmal etmedim. Orijinal tarifteki limon suyunu da çıkardım.

 Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı(200 ml) toz şeker
  • 1 su bardağı(200 ml) un(sert durum buğdayı olacak)
  • 1 su bardağı(200 ml) irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı(toplamda 600 ml) pastörize süt
  • 3/4  su bardağı(150 ml) toz şeker

 Krem Şanti İçin:

  • 1 su bardağı(200 ml) süt
  • 1 poşet kaymak tadında krem şanti
Üzerine serpmek için bolca hindistan cevizi

Yapılışı:

 Pastörize süt kullanılmazsa iyi sonuç alınmıyor.Torku marka şeker kullanıyorum,dörtte bir veya beşte bir oranda şeker azaltılırsa tat kaybı olmuyor.Orijinal tarifteki 1 bardak şekeri azalttım.Çok şekerli sevenler şerbeti 1 bardak şekerle hazırlayabilir.

 Oda sıcaklığındaki yumurtalar 1 fiske tuz da eklenerek toz şekerle tel çırpıcıyla çırpılır.Pandispanya gibi yumurtalar beyazlaşıncaya kadar değil de ,şekerin erimesi yeterli.İrmik,un,kabartma tozu ve vanilya katılıp karıştırılır.Yağlanmış büyük boy kare borcam(28X28)'a dökülen karışım eşit dağıtılması için spatulayla düzeltilir.Kek ayarında fırına verilir.Yaklaşık 20 dakikada pişiyor.Kürdan kontrolüyle fırından çıkartılır.Şerbeti için 1 bardak ısıtılmış süt,şekerle karıştırılır.Soğuması için 2 bardak soğuk süt eklenir.Fırından çıkan keke, şerbet her tarafına eşit şekilde dökülür(sıcak tatlı-soğuk şerbet).Ilıyınca sütle çırpılmış krem şantiyle kaplanır.Buzdolabında dinlendirilir.Servisten önce bolca hindistan cevizi serpilir.Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: