Boyoz |
İzmir'e memleketine gidip gelen komşum boyozla dönerdi.Dikili'ye gittiğimizde sabahları boyoz kuyruğuna gireriz.Ankara'da sabah kahvaltısında simit,poğaça yenir.Hani yapan olursa bazlama,gözleme de yenir,boyoz bilinmez.Boyozun yapımını incelediğimde evde yapımının hiç de kolay olmayacağını gördüm.Eh,demokrasilerde çareler tükenmez,kendisini yapmaya üşensek de benzeriyle yaderiz dedim.Boyoz görünümlü ve lezzeti oldukça iddialı tarifin orijinali Semadan Lezzetler'de.Bire bir uyguladım.Hiçbir değişikliğe gerek görmedim.Sadece fırınım üstü yakıp altı zor pişirdiği için böreklerin üstüne yumurta süremedim.
Malzemeler:
- 6 yufka
- Lor veya kırık tulum veya siverek tulumu vs.beyaz peynir
- 1 su bardağı(200 ml) su
- 1 su bardağı(200 ml) sıvı yağ
- 1/2 su bardağı(100 ml) sıvı yağ
- 1 şişe(200 ml) maden suyu
- 2-2,5 su bardağı su
Yapılışı:
Bir adet yufka alınır.Börekleri ıslatmak için hazırlanan karışımdan 6 yemek kaşığı yufkanın üzerine dökülerek fırçayla her tarafına yayılır.Yufka ikiye katlanır.Önce ikiye,sonra ikiye olmak üzere 4 eşit parçaya bölünür.Uzun tarafa peynir konulur.Gül böreği sarar gibi sarılır(Açılmasın diye düşünerek benim yaptığım gibi 2 ucu da içe koyarak börekleri kıvırabilirsiniz).Bütün yufkalar için aynı işlemler tekrarlanır.Bir tepsiye veya varsa büyükçe bir kaba konularak üstüne bekletileceği sos dökülür.Tepsinin üstü streçle sarılır.1 gün bekletilir.Dibinde çok az su kalıyor.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirilir.Afiyet olsun.
2 yorum:
Boyozu hepimiz çok seviyoruz İzmir den taşınan arkadaşlar boyozu sevdiklerinden akrabalarına sipariş verip derin dondurucuya koyuyorlar sizin tarif harikaymış iyi bir seçenek ellerinize sağlık sevgiler...:))
Teşekkürler.Sevgiler.
Yorum Gönder