10 Mart 2015 Salı

Beşamel Soslu Karnabahar

beşamel soslu karnabahar
Beşamel Soslu Karnabahar

 Karnabaharı çok severim,kereviz gibi.Tabii ki herkese sevdirmek çok zor,sevdirmeyi geçtim ev halkına yedirmek için bile allayıp pullamak gerekiyor.Bu tarif öyle allı ve pullu ki ara sıcak olarak misafirleriniz bile bayılacak,çay ve davet sofraları bile süslenecek.

  Malzemeler(Küçük kare borcam için):
  • Orta boy karnabahar
  • 2-3 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı silme tereyağı(veya sıvı yağ)
  • 2 yemek kaşığı silme un
  • 2 su bardağı(400 ml) soğuk süt
  • Tuz,isot.muskat rendesi,varsa beyaz karabiber
  • En az 1/2 su bardağı kaşar peyniri veya telli kaşar veya mozeralla rendesi
 Yapılışı:

 Karnabahar, lahana gibi olan kokusunun  hafifletmesi  için parçalanarak sirkeli suda en az yarım saat bekletilir.Yıkandıktan sonra mümkünse buharda tuz eklenerek biraz diri bırakılarak ezilmeden,dağılmadan haşlanır.Yağlanmış küçük kare borcama karnabahar ezmemeye özen göstererek  yayılır.
  Beşamel sos için; tereyağında un kokusu çıkana kadar çok az kavrulur.Mercimek çorbası yaptığımızdaki miyane gibi yanık mayhoş koku beklenmeden soğuk süt katılıp tel çırpıcıyla kavrulan un açılır.1-2 taşım kaynadığında tuz,istenirse beyaz biber ve muskat rendesi katılır.Çok koyu kıvamda olmamasına özen gösterilir,gerekirse süt ilavesiyle açılır.Süt tatlı olduğundan damak tadına göre tuz kontrolü yapmalıdır.Daha detaylı açıklama için:beşamel sos nasıl yapılır yazıma tıklayabilirsiniz.
 Karnabaharın üstüne (dilerseniz isot serpebilirsiniz)beşamel sos yayılır.Fırında börek ayarında(200 derece) üstü kızarıncaya kadar pişilir.Kaşar veya mozerella veya telli kaşar rendesi serpilir,kızarınca fırından çıkarılır.Pratik olsun fırınıma güvenirim derseniz,beşamelin üstüne peynir rendesi de döküp beraber fırınlayabilirsiniz.Sıcak ikram edilir.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: