21 Ocak 2013 Pazartesi

Mercimekli Haşhaşlı Börek

mercimekli haşhaşlı börek
Mercimekli Haşhaşlı Börek
 Bu böreği ilk defa yediğimde  ikincisini almanın imkanı yoktu.Tadı damağımda kaldı.Tarifini istedim,kimse doğru düzgün bir tarif vermedi,her şey göz kararıydı.Denemeye cesaret edemedim.Yaklaşık bir yıl sonra adresini not etmediğim için veremeyeceğim bir forumda ölçülü bir tarif buldum da en favori böreğime kavuştum.Mercimekli afyon bükmesi tadına yaklaşıyor.

 Malzemeler:(36 adet börek çıkıyor)
  • 6 yufka
  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 2 orta boy soğan
  • 2-3 yemek kaşığı dolusu haşhaş ezmesi
  • Soğanları sotelemek için biraz sıvı yağ
  • Tuz,karabiber,kırmızı biber,istenirse toz kişniş
 Yapılışı:
 İster akşamdan ıslanan,ister ıslanmamış yeşil mercimeği haşlayıp süzüyoruz.Soğanları yağda soteleyip mercimekle karıştırıyoruz.Damak tadımıza göre baharatları ayarlıyoruz.Haşhaş ezmesini sıvı yağla inceltiyoruz.Çok sıvı ya da çok koyu olmamaması gerek.Onun için önce 2 yemek kaşığıyla başlayıp gerekirse miktarı artırmak gerekiyor.Bir yufkayı tamamen haşhaş ezmesi-yağ karışımıyla kaplayıp üstüne 2.yufkayı yayıp önce ikiye, tekrar ikiye, sonra üçe bölerek sigara böreği sarar gibi 12 parça elde ediyoruz.İçlerine mercimek katıp sarıyoruz.Diğer yufkalar için de bu işlemleri tamamlıyoruz.190-200 dereceye getirilmiş fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.'Elde açma börek mi,ne kadar güzel olmuş,vs.'iltifatlarla karşılaşıyoruz.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: